NIEUWS

header-persoon

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
« Terug naar overzicht

BOSCH ORDER VOOR LENTINK: PROJECT 8000I

woensdag 29 november 2017
HET REDUCEREN VAN SCHERPE KANTEN AAN EEN PRODUCT.

In dit project is het reduceren van scherpe kanten en of zijdes prior gesteld door Bosch.

Samen met onze klanten doorlopen wij diverse unieke projecten in het bedenken en creëren van elke gewenste vorm in plaatstaal. Elk project kent nieuwe uitdagingen en zo ook het huidige project van Bosch. De klant van vandaag wil zoveel mogelijk scherpe kanten aan zijn producten vermijden. Het vermijden van die scherpe zijdes kan gerealiseerd worden door verschillende plaatwerk methodieken.

Wanneer wij in projecten met grote series te maken krijgen t.a.v. het fenomeen “geen scherpe kanten aan het product” is het een stuk eenvoudiger de investeringen voor het ontzien van scherpe zijdes daar in op te nemen. De klant informeren wij voor zover mogelijk in de ontwerpfase van het product, welke technische mogelijkheden er beschikbaar zijn t.a.v. de gewenste technische specificaties, door bij te sturen in de vormgeving. Op die manier proberen wij zo kosten gunstig de mogelijkheden te behouden die de klant voor ogen heeft t.a.v. de vooraf gestelde product eisen.

Een van die voor de hand liggende methodieken is bijvoorbeeld poeder coaten. Door het aanbrengen van een laagje poedercoat op het product krijgen de scherpe kanten ook een poeder laag waardoor er afgeronde kanten ontstaan aan alle zijden van het product waar het poeder op aangebracht wordt. Het aanbrengen van een poeder laag brengt vanzelfsprekend extra kosten met zich mee. Indien de toepassing van het product het toelaat probeert men die lak laag te vermeiden waar mogelijk.

Andere methodieken die men dan bijvoorbeeld kan toe passen om scherpe kanten te reduceren of geheel weg te halen zijn bijvoorbeeld; het coinen van de scherpe gesneden kanten en of het dubbelvouwen van (zij)-kanten. Hierdoor wordt de kans op letsel, zoals bijvoorbeeld het snijden van vingers bij eigen productie personeel of installateurs, nihil.

Omdat deze bewerkingen zijn opgenomen in het voor het desbetreffende product ontwikkelde geautomatiseerde productie proces, zijn de kosten voor de klant uiteindelijk nihil t.a.v. bijvoorbeeld het poeder coaten.

Creatief innoveren van producten resulteert in een uniek product.

Op de volgende foto’s zijn gereedschappen met de bijbehorende producten te zien waarin de braam aan de snijzijde wordt terug gedrukt (ge-coind) die ontstaan is door een snij-, knip-, of stans bewerking.